פילוסופיית בנייה וסאונד
איך להגיע לסאונד הרצוי?
מדע מדויק או אינטואיציה? תמיד האמנתי בשילוב בין ידע וניסיון עם אינטואיציה אישית. אני חושב שיש גבול לכמה ניתן לבנות גיטרות במדע מדויק מכיוון שברגע שיש שימוש בחומר אורגני, עץ, אז אין יכולת מלאה לשמור על עקביות ולצפות את תוצאת הסאונד של הגיטרה באופן מלא. כל פיסת עץ מתנהגת באופן שונה וכך גם משפיעה על הסאונד של הגיטרה. יחד עם זאת, ניתן לתכנן את הסאונד של גיטרה חשמלית בצורה דיי מדויקת בזכות ידע בתחום והבנה של שילוב העצים, מבנה הנדסי ואלקטרוניקה.
תכנון הסאונד לפני בניית גיטרה הוא תהליך מורכב ומרתק, ממש כמו מתכון למנת שף טובה. חומרי גלם איכותיים ואיזון נכון ביניהם. החל מבחירת העצים, המשקל והדחיסות שלהם, ודרך המבנה ההנדסי של הגיטרה הכולל סקלה ואופן חיבור הצוואר, ועד לאלקטרוניקה שמאפשרת דיוקים רבים גם לאחר סיום הרכבת הגיטרה.
ולצד כול אלו, אני מאמין גדול בשימוש באינטואיציה אישית כבונה גיטרות. ולא רק בגיטרות. אני מאמין שבכול יצירה ואומנות היוצר עובר דרך היצירה שלו וממשיך להתקיים בתוכה.

.jpeg)
איך העץ משפיע על הסאונד בגיטרה חשמלית?
אין ספק שזה אחד הנושאים החמים בשנים האחרונות ברשת. האם העץ משפיע על הסאונד של גיטרה חשמלית? בשבילי זה אכן נושא מרתק ואני לגמרי שייך למפלגה שתומכת בתרומתו של העץ לגיטרה החשמלית.
אני משתמש בידע והניסיון שצברתי כדי לבחור את העצים ״הנכונים״ לכול בנייה קאסטום שאני עושה ללקוח, כדי לדייק את הסאונד והתגובה שהנגן מחפש. אני חושב שבתוך הדיוק הזה והדעות השונות והמנוגדות, אין ויכוח על כך שבגיטרה חשמלית לפיקאפים והאלקטרוניקה יש השפעה רבה, ודווקא בגלל זה אני חושב שכבוני גיטרות יש לנו את ההזדמנות לדייק את הסאונד בבחירת עצים ולהפוך גיטרה מטובה, לגיטרה מעולה!
אם לדייק, העץ לא תורם כלום לסאונד של הגיטרה החשמלית, הוא גורע ממנו. אם נתייחס כדוגמא לגיטרה ״סוליד״ הבנויה מעץ מלא ללא חלל אקוסטי, העץ יעביר בתוכו ויברציות, שהם התגובה הפיזית לתנועה של גלי הקול בתוך העץ או בכול חומר אחר. אני אוהב להתייחס לעץ כפילטר, כשגלי הקול עוברים בתוך העץ הם חווים התנגדות לפי אופיו של העץ. דחיסות הסיבים, אחוזי הלחות, גמישות, כיווני הסיבים וכו׳ו, ישפיעו על התנגדות זאת. ההתנגדות גורעת מתנועת גלי הקול וחוסמת אורכי גל שונים ברמה שונה, אם נפשט את זה, פיסת עץ מסוימת יכולה לחסום יותר תידרי מיד בזמן שפיסת אחרת תחתוך יותר תדרים גבוהים.
אז כמה העץ משפיע בסוף? מניסיוני, ההשפעה היא משמעותית. כי כול תדר שנחסם בתוך העץ לא יגיע לפיקאפים ולכן בחירת העצים והשילוב המאוזן ביניהם הוא חשוב ביותר כדי להביא את הגיטרה הכי קרוב לסאונד הרצוי.
נגרות מסורתית בשילוב עם כלים מודרניים
איך אפשר לא להתייחס לנגרות כשמדברים על בניית גיטרות, חלק גדול ומשמעותי בבניית גיטרות הוא עבודה עם עץ. בניית גיטרות חשמליות לרוב משלבת שתי מסורות, נגרות מסורתית (שמגיעה גם מבניית כלים אקוסטיים), ונגרות מודרנית ממוכנת.
הגיטרה החשמלית נולדה בתעשייה בשנות ה-50, ומיוצרת בפס ייצור ממוכן והרבה ידיים עובדות עד ימינו. תמיד היה חלק של יד אדם גם במפעלי הגיטרות.
במעבר של מסורת זאת ממפעלים גדולים לבנייה עצמית, נכנס שימוש רב ברוטר חשמלי, שבלונות וג׳יגים נוספים שהם חלק בלתי נפרד מבניית הגיטרות היום, בין אם זה שיבלון בעזרת רוטר או בעזרת CNC.
נגרות מסורתית ובנייה בעזרת כלים ידניים תפסה מקום חשוב בעולם הבוטיק והקאסטום. שם יש מקום לתהליכים איטיים יותר ועם זאת מדויקים, שם הכלים הידניים מקבלים תפקיד חשוב, ויש לציין גם זול וזמין יותר לכול מי שרוצה לבנות בסדנא קטנה או בגראז׳ הביתי.
הגישה שלי בבניית גיטרות בפרט ובנגרות בכלל, היא שצריך לבחור את הכלי הנכון לכול פעולה שנרצה לעשות. אין שיטה נכונה יותר אלא שילוב בין המסורות לטובת כול שלב בתהליך הבנייה. כבונה אני רוצה שליטה בכלים שיש לי כדי שיהיה לי את החופש להשתמש בכלי הנכון לפי הצורך.